11.12.13

Kimchi

Kimchi = Asgott! Efter att ha ätit det minst varje dag i korea var jag ju tvungen testa själv. Gjorde en rejäl laddnig (6 burkar) i söndags. Det var mäkta komplicerat, fast det skulle vara en "lätt" variant. Har försökt att översätta receptet så gott jag kunde, hoppas man förstår ungefär.

Ingredienser
3 huvuden kinakål (salladskål säger en del)
2 dl havssalt
1 rättika (ca. 1/2 kg)
4-5 salladslökar
Chilipasta:
1-2 dl gochugaru (koreanskt chilipulver)
3 msk pressad vitlök (ca. 15 klyftor – är rätt bra tilltaget men vitlök är så gott!)
1,5 msk riven ingefära
5 grovt hackade chili
8 msk fisksås

– 1 – Skölj och dela kålhuvudena på längden i fyra delar. Skär upp varje del så du får 3–4cm breda remsor av kolen och lägg i en stor gryta.

– 2 – Tillför saltet och "massera" in det i kålen. Efter ett tag mjukar kålen och blir lite vattnig, då är saltet tillräckligt "inmasserat". Fyll på vatten i grytan så det täcker kålen. Låt det stå och dra under tryck i 1–2 timmar. (Har du en tallrik som är lite mindre än kålgrytan så använd den som tryck och stapla tunga saker ovanpå.)

– 3 – Skölj kålen noga och låt stå och rinna av i 20 min. Undertiden kan man hacka/pressa och röra ihop ingredienserna till chilipastan. Skär upp rättickan i tändsticksstora stavar och skiva löken. Rör ihop grönsakerna med chilipastan och slutligen med den avrunna kålen. Blanda noga, och ha gärna handskar på för det blir kladdigt.  

– 4 – Fyll upp kimchin i glasburkar. Tryck ner den ordentligt och se till att den täcks av ett lager chilipasta (som nu blandats upp med vatten som kålen gett ifrån sig).

– 5 – Låt kimchin jäsa 2–5 dagar i rumstemperatur. Öppna burkarna varje dag och tryck ned kålen lite med ett finger. Så släpps gasbubblor och överflödig lag ut som bildats under jäsningsprocessen, det kan pysa och skvätta rätt mycket. Smaka av kimchin varje gång och när du tycker den smakar bra så sätt in den i kylen. (Jag flyttade över min kimchi till kylen efter tre dagar, då var den god och syrlig.) Kimchin kan ätas direkt eller stå kvar i kylen och gotta sig 2–3 månader!