21.10.14

Experiment med japansk inläggnings-lag

När jag köpte ingredienser till kimchin hittade jag en japask (tror jag att det är) pickles-marinad. Den smakade ungefär som fisksås blandat med vinäger och var lite pepprig också. Det blev fem olika inläggningar med den som bas. 


Morot med ingefära
2 morötter
en liten bit ingefära
ca 100 ml lag
2 msk risvinäger

– 1 – Skala och dela moroten på mitten, skär i tunna strimlor. Enklast med en potatisskalare eller osthyvel.

– 2 – Strimla och skär ingefäran i små stickor.

– 3 – Fyll upp i glasburk, tryck ned så det blir packat och täck med lag.

Purjolök
1 purjolök
1 finhackad torkad chili
ca 100 ml lag

– 1 – Strimla purjolöken och fyll upp i glasburk. Tillsätt chili.

– 2 – Tryck ihop ingredienserna så det blir packat (vänd runt ett tag och "massera" tills purjolöken mjuknar) och täck med lag.

Gurka med chili
1 nostranogurka
2 grovhackade chilis
ca 100 ml lag

– 1 – Skär gurkan i tunna skivor. Tillsätt chili.

– 2 – Fyll upp i glasburk, tryck ned så det blir packat och täck med lag.



Av ett savoykålhuvud gjorde jag två olika inläggningar: 

Savoykål kimchistyle
2/3 savoykålhuvud
2 hackade salladslökar
1 skivad vitlöksklyfta
2 msk fisksås
2 msk risvinäger
1 msk gochujang (koreansk chilipasta)
1 tsk socker

– 1 – Skålla kålen i 2–3 minuter. Låt rinna av.

– 2 – Skär upp kålen i grova bitar.

– 3 – Rör ihop vitlök, fisksås, risvinäger, chilipasta och socker. "Massera" ihop blandningen med kålen och löken.

– 4 – Fyll upp i glasburk, tryck ned så det blir packat och se till att kålen täcks av lagen.

Savoykål med ingefära
1/3 savoykålhuvud
1 skivad vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
ca 100 ml lag

– 1 – Skålla kålen i 2–3 minuter. Låt rinna av.

– 2 – Skär upp kålen i grova bitar.

– 2 – Fyll upp kål, vitlök och ingefära i glasburk, tryck ned så det blir packat och täck med lag.


 

No comments:

Post a Comment