15.12.13

Syltlök

Syltlök har jag gjort kanske tusen gånger. Idag igen. Egentligen är det lätt att göra, men man måste ta sig igenom många olika moment, och löken måste stå i saltlag över natten, så man behöver planera in lite tid.

Ingredienser
1 kg små lökar (Babylök heter dom i Schweiz, vet inte vad man säger i Sverige.)
1 l vatten
1 dl salt
Ättikslag:
4 dl vatten
2.5 dl ättiksprit
1 dl strösocker
1/2 tsk riven ingefära
en nypa vitpeppar

– 1 – Koka löken med skal på i ca. 3 minuter. Skölj av den i ett durkslag med kallt vatten. Nu är den lättare att skala. Skär av botten på löken med en kniv och tryck försiktigt ut den ur skalet.

– 2 – Rör ihop salt och vatten i grytan. Häll i löken och låt den stå i kylen över natten.

– 3 – Skölj av löken i durkslaget igen och koka upp vatten i grytan. Koka löken (ca. 5 minuter) tills den blir mjuk. Häll tillbaka löken i durkslaget och låt rinna av.

– 4 – Koka upp ingredienserna till ättikslagen.

– 5 – Fyll upp löken i glasburkar (blir ungefär 2–3 stora). Häll på ättikslagen så den täcker löken och sätt på locket. Förvara i kylen.

Om en dryg vecka är löken klar att ätas, den håller länge och är fortfarande god efter flera månader.




Jag blandade röda och vita lökar.