18.12.13

Dundersenap

Igår gjorde jag senap. Var ganska enkelt och gick snabbt, blev gott och väldigt STARKT. I början tyckte vi att det var så gott så smakade av mycket, upptäckte att biverkningar av detta var magont, huvudvärk och svettningar. Detta är verkligen en dundersenap. Kan smaksätta som man vill men de smaker vi testade var Glögg, Honung/vitlök/chili/lime och Vitlök/apelsin. Jag tyckte Honung/vitlök/chili/lime blev godast. 

Ingredienser för 2 dl senap
52 g gula senapsfrön (två påsar)
26 g bruna senapsfrön (en påse) 
1,5 dl vatten
2 msk senapspulver
2 msk socker eller mer om man vill ha sötare.
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger, eller lite extra om man vill ha mer sting.
0,5 dl neutral olja
(Honung om man vill, går nog att minska på sockret om man har i mer honung)

– 1 – Sjud senap i vattnet i ca 5 minuter.

– 2 – Tillsätt resten av ingredienserna och mixa med stavmixer till önskad konsistens, jag tror det blir starkare ju mer man mixar. 

– 3 – Nu är det bara att krydda efter behag. 
Glöggsenap: Tillsätt en skvätt glögg.
Honung/vitlök/chili/lime: Tillsätt rejält med vitlök, lite hackad röd chili, rivet limeskal och en skvätt limesaft. Och honung. 

– 4 – Häll upp i burkar, ska tydligen hålla några månader i kylskåp. 


No comments:

Post a Comment